In Nederland worden jaarlijks duizenden mensen uitgesloten van gezondheidszorg. Deze veelal ongedocumenteerde migranten in Nederland hebben geen toegang tot reguliere en specialistische zorg. Ze hebben geen papieren en kunnen daarom geen zorgverzekering afsluiten. Sinds 2005 biedt Dokters van de Wereld hen informatie, begeleiding en bemiddeling naar de reguliere zorg. Ze organiseren onder andere spreekuren en geven voorlichting.

“Ook voor MedicalWork en onze aangesloten medisch specialisten is een ‘Toegankelijke gezondheid voor iedereen’ een prioriteit. Daarom ondersteunen wij de projecten van Dokters van de Wereld”, stelt Steef van ’t Pad Bosch van MedicalWork. “De artsen zetten hun kennis en kunde in bij spreekuren aan mensen die geen toegang tot gezondheidszorg hebben of aan mensen die daarvan verstoken waren in Nederland.“

“Dokters van de wereld heeft de expertise van artsen heel hard nodig” , vertelt Marieke van Welie van Dokters van de Wereld. “Door de samenwerking met MedicalWork hebben wij unieke toegang tot een goed netwerk van Nederlandse medisch specialisten die zorg verlenen aan mensen die geen toegang hebben tot zorg.

Middels de website van MedicalWork kunnen  artsen gemakkelijk aangeven zich beschikbaar te willen stellen voor deze mogelijkheid. Specialisten die hun registratie hebben en (tijdelijk) hun kennis vrijwillig willen inzetten bij de vorm van zorg kunnen zich geheel vrijblijvend en zonder consequenties aanmelden.